> Achillessene smerter

Achillessene smerter

Achillessenen er den sene, der er placeret bagerst på din fod. Det er den sene, som går fra det øverste af hælen og op imod knæhasen. Det er den sene, der forbinder lægmusklerne med bagsiden...

Picture of Brian Skaarup
Brian Skaarup

Ortopædiske skomagermester

Achillessene smerter

Indholdsfortegnelse

Achillessenen er den sene, der er placeret bagerst på din fod. Det er den sene, som går fra det øverste af hælen og op imod knæhasen. Det er den sene, der forbinder lægmusklerne med bagsiden af underbenet. Senens funktion er at forhindre, at man kommer til at falde forover ved almindelig gang. Achillessenen trækker nemlig det bageste af foden nedad og er med til at strække ankelleddet, når man sætter af.

Achillessenen – også ofte stavet som akillessenen – er opkaldt efter Achilleus fra den græske mytologi, som efter sigende skulle være usårlig lige med undtagelse af hælen, som var det svageste sted på kroppen. Deraf kommer navnet achillessenen, som er ét af de svageste punkter på menneskekroppen på trods af, at det er kroppens stærkeste sene, som kan klare afsæt på helt op til ti gange personens kropsvægt. Det er derfor på én gang et af de stærkeste steder i et menneskes krop, men også et af de steder, hvor der oftest opstår skader – typisk i forbindelse med sport.

Der er mange måder, hvorpå man kan komme til skade i achillessenen eller på andre måder opleve smerter i achillessenen. Det kan være alt lige fra ømhed og irritation i akillessenen, men det kan også være langt mere alvorlige achillessene smerter som for eksempel en overbelastning af achillessenen, en brist på achillessenen, betændelse i achillessenen eller tilmed en hel eller delvis overrivning af achillessenen. Herunder kommer vi med forklaringer på nogle af de mest gængse årsager til achillessene smerter og bud på, hvordan du bedst muligt kan behandle det, hvis du oplever achillessene smerter eller ondt i achillessene.

Hvad er årsagerne til smerter i achillessenen?

Der kan være mange årsager til, at man oplever achillessene smerter, og herunder kommer vi med forklaringer på de mest gængse af dem. Smerter i achillessenen opstår typisk hos løbere eller personer, som går meget i forbindelse med deres arbejde. En skade på akillessenen kan som regel skyldes én af de følgende – mest almindelige – årsager til akillessene smerter:

Overanstrengelse eller overbelastning af achillessenen:
En overanstrengelse eller overbelastning kan vise sig ved achillessene smerter og ømhed i achillessenen. Det vil typisk opstå hvis du dyrker sport, og ses rigtig ofte hos løbere. Overanstrengelse er også det, som man typisk kender som betændelse i achillessenen. Du vil typisk opleve ømhed og stivhed i området bag på hælen som følge af en overbelastning, for eksempel hvis du har løbet længere eller hurtigere, end din krop er vant til.

Forskydning af achillessenen:
En forskydning af akillessenen vil typisk komme som følge af, at dine sener ikke er lige lange eller lige stramme. Det kan også opstå, hvis dine ben ikke er 100 % lige lange, eller hvis du har for korte eller stramme lægmuskler.

Fysisk traume ved slag eller lignende:
Smerter i achillessenen kan også opstå på grund af et fysisk traume, som ikke er kommet på grund af sport eller anden bevægelse. Det kan være på grund af et slag, som eksempelvis er kommet ved et biluheld eller lignende, hvor noget har ramt din achillessene – hvilket kan gøre utroligt ondt, da det jo som sagt er ét af de mest sårbare steder på kroppen.

Dårligt fodtøj:
Skader og smerter i achillessenen kan rent faktisk også opstå på grund af noget så simpelt som det fodtøj, du går i. Hvis du udelukkende går i slidt eller dårligt fodtøj, som ikke aflaster foden og er stødabsorberende kan det føre til skader og achillessene smerter. Det er derfor vigtigt, at du bruger fodtøj, som er stødabsorberende og som hjælper med at løfte hælen. Højhælede sko er et eksempel på fodtøj, som er utroligt dårligt at gå i, da hælen medfører, at achillessenen ikke har mulighed for at blive strukket ud i fuld længde, hvilket på sigt kan medføre en overbelastning ved overgang til fladt fodtøj.

Der kan naturligvis også opstå achillessene smerter på grund af mange andre faktorer. Det kan for eksempel være, at du får bivirkninger på grund af en operation, som du har fået i din achillessene. Du kan også være så uheldig at opleve en hel eller delvis overrivning af din achillessene, også kaldet bristet achillessene. Sådan en skade opstår som regel i forbindelse med sport, og ses ofte hos personer, som har spillet badminton, håndbold eller squash.

Hvordan behandles smerter i achillessenen?

Smerter i achillessenen kan og skal behandles på forskellige måder alt afhængigt af, hvilken type smerte eller skade, der er tale om. Herunder kommer vi ind på, hvordan du bedst og mest effektivt kan behandle achillessene smerter ved nogle af de mere gængste skader i achillessenen.

Book en gratis fodanalyse

Dine fødder er din krops fundament, som bærer dig hver eneste dag. Men hvornår har du sidst fået tjekket dine fødder?

Overrivning af achillessene (Achillesseneruptur)

Ofte kan man høre – eller mærke – et smæld på bagsiden af hælen, og det vil føles ligesom at blive spartet hårdt ind på bagsiden af underbenet. Hvis du kommer ud for en hel/total overrivning af achillessenen vil du kunne opleve, at det er umuligt at gå på tæer. For at behandle denne skade er det vigtigt, at du søger læge og fysioterapeut hurtigst muligt for at kunne få den bedst mulige vejledning. Det kan være nødvendigt med en operation i tilfælde af, at din achillessene har været revet fuldstændigt over. Derefter er det vigtigt, at du stimulerer musklerne i anklen så meget, som det er muligt, men selvfølgelig uden, at det medbringer for mange akillessene smerter. Det vil nemlgi medvirke, at du hurtigere får mere af bevægeligheden og styrken tilbage i din fod. Du vil som regel først være klar til at dyrke motion igen efter 12-16 uger og hård kontaktsport efter 20-24 uger.

Betændelse i achillessenen / overbelastning af achillessenen

Betændelse i achillessenen er en kronisk tilstand af irritation i og omkring achillessenen. Rent faktisk er det ikke 100 % sikkert, at det er selve senen, der er betændt, men derimod område t omkring senen, ligesom det typisk vil være mindre rifter i selve senen samt betændelse i området rundt om. For at behandle betændelse i achillessenen – som ofte og typisk opstår ved overbelastning af achillessenen – vil du skulle sørge for at lave masser af udstrækning i området. I tilfælde af voldsom betændelse kan det være nødvendigt at behandle det med medicin. Du vil også kunne behandle betændelse ved at bruge en indlægssål i dine sko, som løfter hælen og dermed aflaster senen og lindrer smerterne. Du kan også med fordel få behandling hos en fysioterapeut for at være sikker på, at du får den rette behandling, og din fysioterapeut vil også kunne give dig nogle specifikke øvelser, som vil kunne hjælpe på behandlingen.

Generelt om skader og smerter i achillessenen kan man sige, at det kan behandles ved at slappe af i det ømme område. Sørg altid for at strække ud, hvis du kan mærke, at du til en vis grad har overbelastet området. Brug eventuelt is eller varme på det område, der er smerter i. Du kan også forebygge betændelse i achillessenen ved at massere de omkringliggende muskler, ligesom du bør sørge for ikke at have unødvendige indlæg i for eksempel dine løbesko som gør, at din achillessene ikke kan strækkes optimalt ud. Sørg altid for at varme godt op inden du dyrker sport, ligesom du altid skal strække godt og grundigt ud efter træningen. Du kan også afhjælpe og forebygge skader og achillessene smerter ved at udføre excentriske øvelser. Det kan du gøre ved at stå med dine forfødder på et trappetrin, mens hælen og det midterste af foden er uden for kanten af trappetrinnet. Du skal efterfølgende løfte dig op på tæerne – hvilket er koncentrisk arbejde – og derefter lægge vægten over på det ben, du ønsker at træne, hvorefter du langsomt sænker hælen ned igen – hvilket er excentrisk arbejde.