> Hvad er hammertæer?

Hvad er hammertæer?

Hammertæer er en bøjning af mellemleddet i en eller flere af dine tæer. Da tæer består af tre knogler; grundleddet, mellemleddet og yderleddet, er det altså det midterste led i tåen, der er bøjet på...

Picture of Brian Skaarup
Brian Skaarup

Ortopædiske skomagermester

Hammertå

Indholdsfortegnelse

Hammertæer er en bøjning af mellemleddet i en eller flere af dine tæer. Da tæer består af tre knogler; grundleddet, mellemleddet og yderleddet, er det altså det midterste led i tåen, der er bøjet på hammertæer. Det giver et øget tryk på mellemfodsknoglen i fodsålen. Bøjningen af mellemleddet i tåen skaber en fejlstilling af tæerne, som du kan se, når du står oprejst. Det er bøjningen af mellemledet, der får tåen til at ligne et hammerhoved, hvilket også er grunden til, at tilstanden har fået navnet hammertå. Derimod kaldes det en klotå, hvis både mellemleddet og yderleddet er bøjet.

Det er hyppigst tåen ved siden af storetåen, der kan blive en hammertå, men tilstanden ses typisk på anden, tredje eller fjerde tå. Man ser også, at hammertæer oftest forekommer på begge fødder. Desuden er tilstanden almindelig blandt ældre mennesker. Og så forekommer hammertæer oftest samtidig, hvis man har skæve tæer, for eksempel skæv storetå.

En hammertå vil i begyndelsen være fleksibel. Det vil sige, at du kan rette tåen ud, hvis du hiver i den. Alle tåens led (grundleddet, mellemleddet og yderleddet) vil dermed være strakt helt ud. Hvis der på dette tidspunkt i forløbet ikke tages særlige forbehold, vil hammertåen blive stiv. Det vil forårsage, at du ikke længere kan strække din tå helt ud, når du hiver i den, og mellemleddet vil derfor forblive bøjet.

Et af symptomerne ved hammertæer er hård hud på fodsålen og ovenpå storetåen. Det skyldes at din hud på tæerne presses og gnides op imod din sko. Det skaber også fortykkelser, altså hævelser, under tæernes grundled og over de øvrige led. Ved længere tids belastning, ved gang eller løb, kan du risikere at få vabler som følge af presset mellem tæer og sko.Trykket fra skoene mod tæerne kan også gøre, at du får smerter. Det ses typisk ved brug af for små sko eller ved løb, hvor smerterne udløses ved at pres mod hammertæerne. Smerterne opstår, fordi hammertåen ikke længere er i stand til at fordele vægten under bevægelse med belastning. I nogle tilfælde vil der opstå sår på tæerne som følge af presset og gnidningerne mod skoens materialer. Dette kan i visse tilfælde være risikabelt, hvis blodtilførslen til foden i forvejen er nedsat.

Hvorfor får man hammertå?

Årsagen til hammertæer er endnu ukendt. Derfor kan man ikke med sikkerhed sige, hvordan man får hammertå. Dog antager man, at det skyldes en ubalance mellem bøjemuskler og strækkemuskler i tæerne, der er forbundet med senerne til tåleddene både på oversiden og undersiden af tæerne. Man ser også, at anvendelse af for små sko kan forårsage hammertæer. Det kan blandt andet skyldes, at tæer i for små sko oftest er bøjet. Og hvis tæerne er bøjet i længere perioder vil muskler og sener blive kortere, og de vil derfor til sidst ikke kunne strække tåen helt ud. Det samme fænomen kan forekomme, hvis man går i meget spidse sko. Især hvis der samtidig er en høj hæl på. For dermed presses tæerne længere frem i skoen, som ender i en spids og snæver tå på skoen. Derimod er der ikke noget, der tyder på, at hammertæer er arveligt.

Hvordan behandles hammertæer?

Det er det vigtigt at huske på, at fødderne har behov for støtte. Derfor skal du anvende fodtøj, der giver god plads til hele foden og dermed også tæerne. På den måde sørger du for at dine sko støtter foden og dermed ikke sender fodens mange knogler og sener på overarbejde. For eksempel kan du blokke dine sko ud, så de er specielt tilpasset dine tæer, og så du på den måde lindrer dine smerter. Eller også kan du finde sko, der er designet præcis til lidelser som denne. Formålet er nemlig at bruge rummelige sko, der ikke trykker på dine tæer. Et indlæg i skoen kan muligvis forhindrer forekomsten af hammertæer eller en forværring af tilstanden. Indlægget vil eventuelt have en lindrende effekt. Dog er det vigtigt at bruge en sko, der ikke trykker på storetåen.

Hvis smerterne ikke lindres ved brug af det rette fodtøj, kan det blive nødvendigt med en operation. Den mest almindelige operationsmetode er, at lægen retter tåen ud ved at fjerne det midterste led i tåen, mellemleddet, og afstiver de resterende led med en stålpind. Dermed behøver tåen ikke at komme i gips. Når du får foretaget operationen, kan du tage hjem samme dag, og der bruges kun lokalbedøvelse ved indgrebet. Stålpinden fjernes efter fire til seks uger, men stingene fjernes af din egen læge efter ca. 12 uger. Efter operationen kan tåen forekomme mere slap eller løs. Det er på grund af det manglende led. Tåen og senen kan også på grund af operationen blive kortere. Det giver dog normalt ingen problemer efterfølgende.

Book en gratis fodanalyse

Dine fødder er din krops fundament, som bærer dig hver eneste dag. Men hvornår har du sidst fået tjekket dine fødder?

Hvordan kan jeg selv behandle hammertæer?

Det, du selv kan gøre for at behandle hammertæer, er, at bruge fodtøj der er tilstrækkeligt lange og har en passende vidde. På den måde sikrer du dig, at der er godt med plads til foden og ikke mindst tæerne. Det er vigtigt, du sikrer dig, at tæerne ikke bliver klemt og dermed presset mod skoens overlæder. Det kan muligvis også lindre smerterne ved en hammertå, hvis du aflaster tåen med en indlæg til skoen.

Derudover kan du strække dine tæer ud ofte. På den måde får du strukket mellemleddet ud, og dermed vil din tå forblive fleksibel. Du kan samtidig også træne din fods muskler for på den måde at opretholde fodens normale funktion. Træning af fodens muskler og led kan for eksempel ske ved at rulle din fod frem og tilbage over en bold ved at lægge godt med vægt på din fod, så du får masseret muskler og sener godt igennem. På den måde får du opvarmet foden godt. Hvis du ikke har en lille bold, kan du sætte dine fingre mellem tæerne, mens du bevæger tæer og fødder rundt i cirkler. Derefter kan du træne din fods muskler og led ved at lave tå- til hælløft, løfte storetæerne, løfte resten af tæerne og til sidst rulle frem og tilbage fra ydersiden til inderside af foden. Træningen kan for eksempel foregå mens, du ser tv eller læser en bog. På den måde behøver træningen ikke koste dig ekstra tid i hverdagen.

Massagebolde

199 kr.

De to bløde massagebolde fra Senzone øger din blodcirkulation ved brug og frigiver dermed affaldsstoffer i kroppen. Du får to bolde til kun 199 kr. Med fri fragt og hurtig levering.