Hvad er mortons neurom?

Hvad er mortons neurom?
Brian Skaarup

Brian Skaarup

Ortopædisk skomagermester

Indholdsfortegnelse
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hvis du oplever smerter i din fod, især mellem tæerne, kan du have et Mortons neurom. Dette er en fortykkelse af nerven, som kan forårsage meget ubehag. Det mest almindelige område for et Mortons neurom er mellem den 3. og 4. tå, men det kan også forekomme mellem den 2. og 3. tå. I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvad et Morton-neurinom er, hvad der forårsager det, og hvordan det kan behandles.

  Hvad er mortons neurom?

  Et neurom er en fortykkelse af en nerve. Det mest almindelige neurom i foden er et Mortons neurom, og det findes oftest mellem tredje og fjerde tå. Det kan dog også forekomme mellem anden og tredje tå med udgangspunkt i storetåen. Fortykkelsen af nerven er resultatet af irritation eller kompression på nerven, som forårsager hævelse af det specifikke område. Denne hævelse kan føre til permanent skade, hvis den ikke behandles korrekt af din fodterapeut, læge eller fodekspert.

  Hvad er årsagen til denne tilstand?

  Den nøjagtige årsag til denne tilstand er endnu ikke fastlagt, men der er flere faktorer, som kan bidrage til udviklingen af den: abnormiteter i fodens struktur såsom høje fodbuer (pes cavus), platfødder (pes planus), unormal position af tåknoglerne og stramme sener, brug af sko med høj hæl, skader på foden eller anklen (f.eks. hvis man taber en tung genstand på tæerne) og gentagne belastningsskader.

  Få en gratis fodanalyse

  Hvad er symptomerne på mortons neurom?

  Hvis du har et Mortons neurom, kan du opleve smerter i foden, som vil føles som om de kommer fra mellem to tæer. Smerten kan stråle ud i andre områder af kroppen, f.eks. op i benet eller ned mod hælen. Du kan også opleve følelsesløshed i det pågældende område på grund af nerveskader forårsaget af denne tilstand (mortons neurom), men dette symptom er mindre almindeligt end andre symptomer såsom brændende fornemmelse, når du står på hårde overflader i længere tid med bare fødder; prikkende fornemmelse; hævelse og rødme af huden.

  Hvordan behandles mortons neurom?

  Der er flere behandlingsmuligheder for Mortons neurom, men fodterapeuten vil afgøre, hvad der er bedst for dig, baseret på dit individuelle tilfælde

  – Konservative behandlinger omfatter brug af bredere sko eller brug af skoindlæg (ortoser) for at lette trykket på nerven; undgå høje hæle og aktiviteter, der belaster foden for meget; og isning/massage af området.

  – Kirurgisk behandling kan anbefales, hvis konservative behandlinger ikke giver lindring af smerterne. Der er nogle få kirurgiske procedurer, der kan udføres for at fjerne den fortykkede nerve, f.eks. åben kirurgi, laserkirurgi eller perkutan kirurgi. Genoptræningstiden efter operationen varierer fra et par dage til enfå uger.

  Hvis du oplever nogle af de ovennævnte symptomer, skal du kontakte din fodterapeut eller fodspecialist så hurtigt som muligt. Tidlig diagnose og behandling er nøglen til at forebygge permanente nerveskader.

  Kan indlægssåler hjælpe på mortons neurom?

  Specialfremstillede indlægssåler kan hjælpe med at lindre trykket og mindske symptomerne på mortons neurom, så længe de er fremstillet af et materiale, der ikke irriterer. De skal være bløde nok til, at der ikke opstår irritation på de områder, hvor huden rører dem, men faste nok til, at de giver støtte til dine fødder, når du går.

  Du kan altid få en gratis fodanalyse her, hvor vi tager dine fødder i hænderne og kigger på dem. Vi har god erfaring med diverse fodproblemer – også mortons neurom.

  Læs mere om fødderne

  Senzone udvider til Aalborg

  Vi er begejstrede for at meddele, at vores nye afdeling i Aalborg nu er en realitet.

  Endnu mere spændende er det, at vi allerede har åbnet op for bookinger, hvilket giver dig en unik chance for at sikre dig en plads i til en gratis fodanalyse, når vi byder velkommen indenfor fra den 4. december 2023.

  Book en gratis fodanalyse

  Vi oplever lige nu stor tilgang af kunder, som ønsker en gratis fodanalyse. Derfor anbefaler vi dig at booke en tid nu, så du undgår ventetid i fremtiden.