Nedsunken forfod

Brian Skaarup

Brian Skaarup

Ortopædisk skomagermester

Indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents

    Lider du af en nedsunken forfod?

    Det kan være meget smertefuldt at døje med en nedsunken forfod, og det rammer rigtig mange personer.

    Det er typisk løbere, ældre mennesker, overvægtige eller gravide kvinder, der kan opleve gener og smerter i forfoden, men faktisk er det helt op mod 80 procent af danskerne som i perioder eller hele tiden døjer med en nedsunken forfod.

    Her kan du læse meget mere om lidelsen, hvad der forårsager den, og hvad man gøre for at lindre smerterne.

    Årsager til nedsunken forfod

    Hvis du har smerter i den øverste del af fødderne, når du går eller løber, så kan det være et tegn på, at du lider af en nedsunken forfod. Problemet skyldes, at fodens lange mellemfodsknogler ændrer stilling. Vores fødders knogler er indrettet således, at de er udstyret med en slags “støddæmper”, der giver et fjedrende afsæt.

    Men hvis disse støddæmpere af den eller den anden årsag er beskadiget, så kommer der et meget større tryk på foden – og det gør ondt.

    Hudens naturlige reaktion på overbelastningen er at beskytte foden med for eksempel hård hud og ligtorne. Det kan føles som om, at man konstant går på en sten, og det kan være meget smertefuld.

    Støddæmperne i foden kan gå i stykker, hvis de udsættes for alt for meget belastning. Det kan for eksempel være tilfældet for løbere, gravide kvinder eller overvægtige.

    Brug af forkert fodtøj:
    Nedsunken fod findes oftest hos folk, der over en længere periode, benytter uhensigtsmæssigt fodtøj i deres hverdag. Her er det især sportsfolk som rammes hårdest, da mange sportsgrene kræver sko der sidder tætte, for at foden holdes på plads. Stiletter er også en synder, når det kommer til nedsunken forfod. Mange kvinder kan eksempelvis godt lide at have høje hæle på. Men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis du vil undgå nedsunken fod, da forfoden bærer for meget af vægten, når man har stiletter på. Desuden er foden fra naturens side, ikke fysisk beregnet til at kunne bære høje sko. Derfor er det bedst helt at undgå stiletter, hvis du ønsker at lindre smerten i forbindelse med nedsunken fod.

    Alder og overvægt:
    I mange tilfælde kan alderen være skyld i nedsunken fod. Med en længere levetid, bliver kroppen automatisk mere følsom over for skader. Denne målgruppe er derfor særligt disponeret for nedsunken forfod. Overvægt kan også være roden til nedsunken forfod, fordi kroppen bruger kræfter på at bære mere vægt, end den er bygget til at kunne klare.

    3 simple øvelser mod nedsunken forfod

    Træning er altafgørende når det kommer til forebyggelse og bekæmpelse af nedsunken fod. Når din fod er stærk, kan den nemlig bedre stå imod smerter. Derfor har vi samlet 3 simple øvelser du kan gå i gang med, som udføres hver dag hen over 2-3 måneder.

    Massage: Masser svangen med en ball-stick bold eller en tennisbold. Udfør øvelsen enten stående eller siddende, og pres så let ned, mens du kører bolden rundt i cirkler. På den måde får du løsnet op for spændinger i svangbuen og blodcirkulationen øges.

    Fold ind og ud: Ved denne øvelse placeres hælene i gulvet, løft derefter forfoden en lille smule fra underlaget. Nu gælder det om at krumme tæerne alt hvad det kan, og derefter spreder du tæerne alt hvad du kan. Øvelsen styrker tæerne og forfodens muskler. Lav gerne øvelsen af 3 omgange med 10 gentagelser på hver fod.

    Smidighed: I korte træk gælder denne øvelse om at vride foden ligesom en karklud. Start med at sætte dig på en stol, lad foden hvile på det andet ben. Tag fat i den forreste del af foden med den ene hånd og lad den anden hånd tage fat i hælen. Drej nu skiftevis den forreste del af foden til en ene side, og på samme tid vrides hælen til den anden side. Udfør øvelsen mens foden er afslappet og lade hænderne gøre arbejdet. Øvelsen giver med tiden mere smidighed i foden

    Hvem bliver ramt af nedsunken forfod?

    Når man løber, udsætter man foden for et enormt pres, når man både lander og tager afsæt, og hvis du løber meget og langt kan du ende med at beskadige fodens naturlige støddæmpere. Derfor er det meget vigtigt at sørge for ordentlige løbesko, der kan hjælpe med at skærme for noget af belastningen.

    Overvægtige personer udsætter deres fødder for større belastning, end de umiddelbart er designet til at kunne håndtere. Derfor kan fødderne også potentielt ende med at tage skade. Derfor er nedsunken forfod også noget, man typisk ser hos gravide kvinder, som i en periode tager meget på i vægt. Desuden frigiver gravide kvinder et hormon, der blødgør led og knogler for at forberede kroppen på fødslen.

    Det øger blot risikoen for skader på fodens stilling, fordi leddene i foden bliver endnu mere skrøbelig under den tunge vægt.

    Lidelsen ses også typisk hos kvinder, der godt kan lide at gå i høje hæle. For selvom nogen synes, at det kan være rigtig pænt at gå i stiletter, så lægger det et unødigt pres på forfoden, som den slet ikke hverken er designet eller beregnet til at kunne håndtere.

    Derudover der også et arveligt moment. Det vil sige, at hvis dine forældre har døjet med nedsunken forfod, så er du også mere tilbøjelig til at opleve gener i forbindelse med nedsunken forfod. Desuden er ældre personer med mere svagelige led og muskler i farezonen.

    Symptomer på nedsunken forfod

    Du ved, at du har en nedsunken forfod, hvis du lider af smerter i den forreste del af foden. Det føles som om, at dine knogler trykker direkte mod underlaget. Hvis du har døjet med smerterne i et stykke tid, så er du måske begyndt at opleve meget hård hud eller ligtorne lige der, hvor knoglen støder mod underlaget.

    Men der kan også opstå symptomer på nedsunken forfod før, at smerterne viser sig. Fodstillingen ved nedsunken forfod øget nemlig trykket på nogle af de nerver, der går ud til tæerne, og det kan give en sovende eller prikkende fornemmelse i fødderne, ligesom der også kan være en følelsen af at træde på en klump – der er dog kun tale om en fornemmelse eller følelse. Hvis det er noget, du tit oplever, så kan det være, at din fodstilling er ved at ændre sig.

    Derudover ændrer dine fødder også fysisk udseende. Du får den såkaldte hammertå, der betegnelsen for en tå, der er blevet mast skæv i en form, der ligner et hammerhoved. Grundleddet er overstrækket, mens enten det mellemste eller det yderste led er bøjet, så en del af tåen stritter opad. Det er typisk den anden tå, der bliver ramt, da det er den, der er længst. Men alle tæer på nær storetåen kan rammes.

    Behandling af nedsunken forfod

    Den mest hyppige behandlingsmetode til at afhjælpe nedsunken forfod er ved hjælp af indlægssåler. Hvis man har et blødt forfodsfald, altså hvor tæerne er fleksible og fortsat kan bevæge sig, så skal man have et skoindlæg med en blød pude, der løfter foden op på plads ved belastning. Det er vigtigt, at sålen passer helt præcist til foden, da den ellers kan gøre mere skade end gavn. Det er også vigtigt, at indlægssålen har en indbygget pude, i stedet for at du køber en pude separat og placerer i dit fodtøj. Det er næsten umuligt at placere rigtigt.

    Hos Senzone har vi mange års erfaring med at producere indlægssåler med professionel viden bag. Vores dygtige hold af fysioterapeuter og ergoterapeuter har hjulpet et stort antalt af danskerne af med deres problemer med en nedsunken forfod ved hjælp af unikt tilpassede indlægssåler, der er udarbejdet og designet præcist med det formål at afhjælpe fodproblemer. Hos Senzone bliver du altid tilbudt en gratis fodanalyse, så du sikret, at dine nye indlægssåler passer lige præcis til dig og din fod. Alle fødder er nemlig forskellige.

    Nogle lider af en nedsunken forfod, hvor tæerne ikke kan bevæges, altså hvor den problematiske fodstilling er fikseret. I sådanne tilfælde har en pude i indlægssålen ingen effekt. Her skal man i stedet lave et indlæg, hvor der er plads til nedsynkningen, der også kaldes for et sommerfugleindlæg. Alle sommerfugleindlæg skal fremstilles specielt til den enkelte.

    Andre er glade for at benytte sig af den såkaldte “gængesål,” hvor man nærmest ruller frem over foden og dermed beskytter leddene i foden for den største belastning. Det er dog ikke alle, der er i stand til at vænne sig til det, og det er heller ikke, der føler, at det hjælper.

    Uanset hvad der virker for dig, kan vi hos Senzone både hjælpe med indlæg til dig med en blød, nedsunken forfod og dig med en fikseret, nedsunken forfod. Du behøver ikke på forhånd vide, hvilken slags form for problematisk fodstilling, du døjer med – ved hjælp af en gratis fodanalyse får vi sammen klarlagt, lige præcis hvilken form for behandling, der passer bedst til dig og dine fødder.

    Hvis først ens fodstilling er nået dertil, hvor det er nødvendigt at benytte indlæg, skal man højst sandsynligt indstille sig på at gøre det resten af livet og i alle sine sko, fordi tilstanden generelt har en tendens til at udvikle sig over tid.

    Kan en nedsunken forfod forebygges?

    I nogle tilfælde er en nedsunken forfod arveligt, og det er altså noget, man får med sig i generne fra sine forældre, og i så fald skal man være ekstra påpasselig med det fodtøj, man vælger at gå i, samt hvilke sportsgrene, man vælger at dyrke. Men i nogle tilfælde kan man være så genetisk disponeret for en nedsunken forfod, at der bare ikke er noget at gøre, uanset hvor ergonomisk korrekt fodtøj, man går i.

    Selvom høje hæle og stiletter kan være flotte, så er de ikke gode for foden på lang sigt. De lægger et ekstra pres på forfoden, som den slet ikke er beregnet til at kunne håndtere, og det kan få fodens anatomi til at udvikle sig i en negativ retning. Sørg for at vælge fodtøj, der sikrer en lige fordelt belastning over hele foden og tag i stedet
    kun de høje hæle på ved særlige lejligheder.

    Du kan også forebygge en nedsunken forfod ved at vælge en sports- og motionsform, der er skånsom for leddene. Især mange løbere må døje med problematiske fodstillinger, fordi løb og jogging kan være meget belastende for leddene i fødderne og anklerne. For hvert skridt lægges der enormt pres på foden. Også sportsgrene, hvor man hopper meget, herunder for eksempel håndbold og basketball, er belastende for fødderne. I disse tilfælde skal man sørge for at benytte fodtøj med ekstra støddæmpende funktioner, der kan tage en del af de hårde stød.

    Vil du gerne dyrke en sport, der er skånsom for fødderne – og de andre led i kroppen for den sags skyld – så er svømning, cykling og spinning rigtig godt og skånsomt. Her bliver dine fødder ikke udsat for den ekstra belastning, de ellers kan opleve ved de hoppende aktivitetsformer.

    Hvis du er gravid, så sørg for ikke at bevæge dig for meget i det tredje trimester. På dette tidspunkt i graviditeten har de fleste kvinder taget mellem 10 og 30 kg på i forhold til deres normalvægt på kort tid, og det kan føre til øget belastning på foden. Gravide kvinder rådes desuden altid til at gå i ergonomisk og støttende fodtøj, der kan hjælpe med at bære den ekstra vægt.

    Det kan du selv gøre

    Udover at kigge forbi Senzone og få foretaget en gratis fodanalyse og udarbejdet individuelt tilpassede indlægssåler, er der også ting, du selv kan gøre for at lindre smerterne i forbindelse med en nedsunken forfod. Du kan blandt andet træne dine naturlige “støddæmpere” tilbage på plads med en række øvelser.

    Du kan for eksempel sørge for at massere svangen på din fod jævnligt. Du kan enten bruge hænderne eller investere i en lille, nubret massagebold til formålet. På den måde løsner du op for den spændte svangbue samt øger blodcirkulationen. Stå op og rul foden frem og tilbage over massagebolden for at få den bedste effekt.

    For at undgå hammertæer er det en god idé at styrke muskulaturen i tæerne. Det kan du gøre ved henholdsvis at knytte dem sammen, så hårdt du kan, og herefter sprede dem så bredt som muligt. Det træner ikke kun muskulaturen i tæerne men også forfoden.

    Hvis du gerne vil styrke muskulaturen i dine tæer og forfoden yderligere, så kan du investere i en træningselastik. Læg en bred træningselastik omkring storetåen og hold fast i enderne med hænderne, mens du bøjer storetåen ved at presse imod elastikken. Fortsæt med hver enkelt tå. For nogle kan det næsten ikke lade sig gøre med lilletåen, som har en meget svag muskulatur, men med lidt træning kan det godt lade sig gøre.

    Hvis du løber eller går meget, kan du med fordel få lavet en løbestilsanalyse. Her kan du få en vurdering af, om du eventuelt har en uhensigtsmæssig fodstilling, som du kan arbejde med eventuelt ved hjælp af særligt fodtøj.

    Massagebolde

    199 kr.

    De to bløde massagebolde fra Senzone øger din blodcirkulation ved brug og frigiver dermed affaldsstoffer i kroppen. Du får to bolde til kun 199 kr. Med fri fragt og hurtig levering.

    Hvornår er operation nødvendig?

    I langt de fleste tilfælde vil en fodanalyse og et individuelt tilpasset indlæg være tilstrækkeligt til at aflaste og afhjælpe problemer med en nedsunken forfod. Men i nogle tilfælde kan det vise sig ikke at være tilstrækkeligt, og så kan en operation være nødvendig. Operationer i foden kan dog både være smertefulde og invaliderende, og de kræver en lang genoptræning. Derfor anbefales det altid, at man prøver indlæg og andre behandlingsmetoder af først, inden man lader sig operere.

    Afhængig af sværhedsgraden af problemstillingen med din fod, så kan der overvejes to operationsformer. Den ene form for operation udbedrer selve forfodsfaldet. Ved at save knoglerne over på niveau med leddet og forkorte dem, kan de fleste opleve en smertelindring.

    Man kan også operere hammertæerne for sig selv, hvis det mest er dem, der er generende. Her kan man enten vælge at overskære senerne eller helt fjerne leddet. Det er ens læge, der bestemmer, hvilken operation der er mest hensigtsmæssig.

    Uanset hvilken operationsform, der bliver tale om, må man påregne mindst 6 ugers sygemelding, ligesom man heller ikke være i stand til at køre bil i det første stykke tid efter operationen. Det er kun, hvis man har meget svære smerter, at det anbefales at overveje en operation, fordi der kan være så mange konsekvenser forbundet med det. I langt de fleste tilfælde kan smerterne som sagt afhjælpes ved hjælp af individuelt tilpassede og korrekt samt professionelt udformede indlægssåler. Hos Senzone bliver du altid tilbudt en dybdegående fodanalyse, der kan hjælpe dig med at få overblik over din fods tilstand, og hvilke former for behandling, der vil passe bedst til dig. Hvis dine fødder er meget deforme og har brug for en større analyse ser vi det også i vores fodanalyse – mange får stadig ortopædisk fodtøj i dag.

    Læs mere om fødderne