> Indlæg til platfod

Indlæg til platfod

Lider du af platfod, så er du formodentlig kommet til det rette sted. Platfod kan være en utroligt irriterende gene, som i værste fald kan give store smerter. Heldigvis har vi hos Senzone udviklet et...

Picture of Brian Skaarup
Brian Skaarup

Ortopædiske skomagermester

Platfod

Indholdsfortegnelse

Lider du af platfod, så er du formodentlig kommet til det rette sted. Platfod kan være en utroligt irriterende gene, som i værste fald kan give store smerter. Heldigvis har vi hos Senzone udviklet et helt specielt platfod indlæg, som gør, at du ikke længere skal lade dig genere af at være platfodet.

Med et indlæg til platfod fra Senzone vil du få en sål som giver dig et kæmpe skub fremad, og som giver dig følelsen af at kunne bevæge foden helt optimalt.

Hvad er platfod?

Nu undrer du dig måske over, hvad platfod er, og om det mon er det, som du lider af. Som det i ovenstående afsnit kort er forklaret, så handler platfod om, at anklen ruller indad, hvilket resulterer i, at svangen under foden flader ud, samt at forfoden drejer udad. Platfod kan oftest mærkes som en begyndende smerte under foden, som med tiden vil tage til. Når der til sidst er udviklet decideret platfod, vil mange mennesker beskrive det som smerter under foden samt følelsen af, at man ikke kan stå almindeligt på foden.

Ligesom alle andre sygdomme og diagnoser, findes platfod i mange forskellige grader. Overordnet set skelner man mellem mobile platfødder og rigide platfødder. Har du mobil platfod, vil du for det meste ikke opleve deciderede smerter, hvorimod rigid platfod giver mere klare symptomer, som der står beskrevet ovenfor. Ligesom der er forskel på de forskellige symptomer, som opleves, vil der også være forskel på, hvordan de to forskellige former for platfod behandles. I værste fald kan en rigid platfod ende med at være så alvorlig, at det er nødvendigt med en operation, hvorimod en mobil platfod kan behandles på mildere vis med for eksempel et par platfod indlæg.

Platfod kan altså i værste fald være ret alvorligt, hvorfor du ikke skal ignorere mulige begyndende symptomer. Har du børn, er det ligeledes meget vigtigt, at du er opmærksom, hvis dit barn oplever eventuelle symptomer på platfod. Skulle du have begyndende platfod, kan du typisk se det på svangen under din fod. En god øvelse er her, at forsøge at stå på tæer. Når du står på tæer, skulle der almindeligvis gerne komme en svangbue på indersiden af foden. Nogle gange er det dog ikke tilfældet, hvilket muligvis kan være et tegn på, at du lider af platfod. Hos børn kan det nogle gange være noget sværere at opfatte, om barnet har symptomer på platfod. I en lang række tilfælde, ser man eksempler på, at det starter med, at barnet pludselig ikke er så villig til at gå lange ture eller lignende. Derfor er det vigtigt, at du ikke ignorerer det, hvis dit barn pludselig ikke har lyst til at gå mere, eller hvis barnet spørger om at blive båret. Dette kan nemlig være et tegn på platfod, og det kan derfor på det varmeste anbefales, at du får barnet undersøgt hurtigst muligt og får nogle platfod indlæg.

Platfod operation

Som det i ovenstående afsnit står skrevet, så kan rigid platfod i værste fald ende med, at en operation er den eneste udvej. Dog har det langt fra altid været således. Før i tiden var det nemlig ikke muligt at operere mod en platfod, hvilket resulterede i at fysioterapi stort set var den eneste løsning. Siden da er der dog løbet meget vand gennem åen, og det er i dag muligt at behandle platfod i form af en platfod operation, som foretages af fodspecialister.

Det er selvfølgelig ikke i alle tilfælde, der vælges en operation. Er der tale for en mild form for platfod, vil det nemlig være at foretrække at bruge mildere metoder som platfod indlæg og træningsøvelser. Skulle der dog være tale om en så slem platfod, at den ikke kan behandles med fysioterapi eller et platfodet indlæg, så kan en operation dog være den eneste udvej. Her er der tale om en stivgørende operation, som er medvirkende til, at den slappe svangmuskel strammes op, hvilket skaber en almindelig buet svang igen, så du igen kan bevæge dig frit uden at blive generet, fordi det gør ondt under foden.

Såler til platfod (Platfod indlæg)

Når du begynder at mærke symptomer på platfod, kan det som skrevet på det varmeste anbefales, at du tager kontakt til en læge, hvorefter du formentligt henvises til en fysioterapeut eller anbefales at købe specielle såler til platfod.

Som det formodentlig allerede står klart for dig, så handler platfod grundlæggende om, at svangbuen falder sammen, hvilket skaber en plat fod, som kan give smerter og besvært i forhold til bevægelse. En rigtig god og effektiv måde, hvorpå du kan modvirke dette er ved at erhverve dig en speciel sål produceret til mennesker med platfod. Her er tale om en sål som modvirker en nedsunken svang, da den er formet således, at din fod helt naturligt tvinges til at bue i svangen, hvilket resulterer i, at din fod holdes i en optimal position. Dette er altså stærkt medvirkende til, at dine smerter nedsættes, hvis du har platfod og bruger en sådan sål i dine sko. Foruden at det hjælper smerterne, vil en sål også gøre, at du nu kan bevæge dig helt naturligt uden, at du er generet. Derfor kan det på det varmeste anbefales, at du anskaffer dig en sål til platfod, hvis du lider af diagnosen. Hos os kan du tilmed få en sål af den allerbedste kvalitet samtidig med, at vi kan tilbyde den til en utrolig fordelagtig pris.

Book en gratis fodanalyse

Dine fødder er din krops fundament, som bærer dig hver eneste dag. Men hvornår har du sidst fået tjekket dine fødder?

Andre platfod behandlinger

Helt overordnet findes der altså forskellige former for platfod, mobil og rigid. Dertil findes der også forskellige former for platfod behandling, som henvender sig til de forskellige former for platfod. En mobil platfod kan i langt de fleste tilfælde kureres ved hjælp af et indlæg platfod, som der står skrevet om i ovenstående afsnit. Ved rigid platfod er det typisk en mere kompliceret proces, når den skal behandles.

Skulle du lide af rigid platfod, er det først og fremmest alfa og omega, at du finder frem til, hvad der er årsagen til lidelsen. Ved at gøre dette, kan du nemlig i højere grad få den behandling, som hjælper bedst muligt. Her kan en mulighed for behandling være, at du får lavet et par håndsyede sko. Dog er det ikke blot ligetil at få lavet et sådan par sko til platfod. Det kræver nemlig en enorm indsigt, hvis du skal have lavet sådan et par sko og have et godt resultat ud af det.

Platfod øvelser

Lider du af platfod, så er der selvfølgelig en række øvelser, som du selv kan lave derhjemme, så du på den måde styrker din fod og dens svang, så din platfod bliver modvirket. Når der tales om øvelser til fod og fodled, så findes der et utal af varianter. Dog findes der nogle som henvender sig bedre til platfod end andre, hvilket er disse øvelser hvor træning af svangmusklen er i fokus.

En af disse øvelser foregår således: Først og fremmest anbefales det, at du sidder ned, dog kan øvelsen også laves stående. Det øvelsen går ud på er da, at du skal forsøge at spænde i musklen omkring din svang, så du krummer i din fod. Det kan dog være en anelse svært at lave sådan en øvelse i starten, uden at du kommer til krumme i tæerne, hvilket også er helt naturligt. Dog bør du efter noget tid med denne øvelse være så trænet i din svangmuskel, at du kan lave øvelsen uden at krumme i hele foden. Husk på at platfod typisk kommer på baggrund af, at din muskel omkring svangen bliver slap og flader ud. Ved at lave denne øvelse, vil du træne muskulaturen omkring svangen, hvilket vil genoptræne musklen og gøre den stærkere, så du forhåbentligt ender ud med, at du til sidst har en almindelig fin bue i svangen igen. Til sidst skal det nævnes, at motion som hovedregel aldrig er en dårlig ting. Dog er det vigtigt, at du her har indlægssåler til platfod i dine sko, når du motionerer.