> Hvad er pronation?

Hvad er pronation?

Når en fod lander på et underlag, sender det et stød op gennem benet, hofterne og ryggen. For at absorbere stødet ruller de fleste mennesker en smule indad på foden, idet foden rammer underlaget. Rullet...

Picture of Brian Skaarup
Brian Skaarup

Ortopædiske skomagermester

Pronation

Indholdsfortegnelse

pronation

Når en fod lander på et underlag, sender det et stød op gennem benet, hofterne og ryggen. For at absorbere stødet ruller de fleste mennesker en smule indad på foden, idet foden rammer underlaget. Rullet mindsker påvirkningen af stødet, det virker stødabsorberende. Rullet fra ydersiden til indersiden af foden kaldes pronation.

De fleste mennesker lander på ydersiden af hælen, derefter sættes ydersiden af mellemfoden i jorden, og så sker der et rul på tværs af foden, der fordeler vægten over hele foden. Til sidst afvikles skridtet med et rul over tæerne.

Når foden lander på underlaget, er et lille rul fra ydersiden til indersiden af foden naturligt. En pronation på cirka 6 grader er neutralt.

Der er mange, der overpronerer. Overpronation er kendetegnet ved et for drastisk rul tværs over mellemfoden, og at anklen derved presses indad. Færre underpronerer(også kaldet supination), der er kendetegnet ved et for lille rul tværs over mellemfoden. Her presses anklen udad eller er statisk.

Både over- og underpronation kan være problematisk og føre til smerter, der kan forplante sig til det meste af kroppen.

Book en gratis fodanalyse

Dine fødder er din krops fundament, som bærer dig hver eneste dag. Men hvornår har du sidst fået tjekket dine fødder?

Overpronation

Overpronation er ofte et problem, hvis man har en flad fodtype – altså en lav svang. Hvis man er platfodet, har man en meget lav svang. Svangen er den bue, der løber langs indersiden af foden, hvor fodsålen ikke rører underlaget.

De fleste mennesker overpronerer i større eller mindre grad. Problemerne kan forværres af overvægt og graviditet.

Idet man ruller for kraftigt over mellemfoden, vil svangen presse nedad og udad. Det fører til at anklen også presses ned- og indad. Det er et unaturligt vrid for anklen, der forplanter sig op igennem kroppen. Overpronation forhindrer den naturlig stødabsorbering.

Problemer i forbindelse med overpronation

Muskler og ledbånd spænder op for at kompensere for det unaturlige vrid og den øgede belastning ved overpronation. Det er i sig selv generende og kan føre til overbelastningsskader.

Overpronation kan medføre mange forskellige gener. Vridet og stødet forplanter sig i hele kroppen, derfor kan symptomerne mærkes mange forskellige steder. Overpronation kan føre til smerter i hælen, i underbenet, ryggen, knæet og achillessenen.

Overpronation kan føre til en skæve bevægelsesmønstrer. Kroppen forsøger hele tiden at kompensere for uhensigtsmæssige bevægelser. Fodstillingen påvirker hele kroppen, det kan føre til gener i bækkenet, rygsøjle og lænd. Det er vigtigt at sørge for, at fodstillingen bliver naturlig. Hvis man bevæger sig uhensigtsmæssigt, påfører man kroppen unødvendigt slid.

Underpronation

Hvis foden falder udad, når den lander i et skridt, kaldes det underpronation eller supination. Underpronation er ofte et problem, hvis man har en mege høj svang. Det er et mindre almindeligt problem end overpronation.

Det problemet ved underpronation er, at stødet fra kontakten med underlaget ikke bliver absorberet tilstrækkeligt. Hvert skridt man tager når man går eller løber, vil forplante sig uhensigtsmæssigt op igennem kroppen. Stødet vil først forplante sig i ydersiden af foden, men påvirke hele kroppen og kan føre til gener i knæ, fod, hofte og lænd.

Hvordan ved man om man over- eller underpronerer?

En analyse kan for eksempel foretages ved at filme fødder på et løbebånd. Filmen gennemses i slowmotion, så man tydeligt kan se, hvordan din ankel og fod bevæger sig.

Slidmønstre på sålen af en sko kan også sige meget om ens pronation. Hvis skoene er mere slidte på indersiden end ydersiden af sålen, er der stor sandsynlighed for, at man overpronerer.

Hvis sålerne er mere slidte på yderkanten, kan det tyde på, at man underpronerer og ikke fordeler trykket over hele foden.

Det er naturligt, at skoen er lidt mere slidt på ydersiden end indersiden, da det er almindeligt at lande først på ydersiden af foden.

Hvad kan man gøre ved pronation?

Hvis man har tendens til overpronation er indlægssåler en stor hjælp. En rigtig indlægssål kan sikre, at man ikke ruller for drastisk over foden. Et rigtigt, sundt rul over foden ændrer bevægelserne hele vejen igennem kroppen.

Indlægssålen vil være en slags kile, der støtter indersiden af foden. Det er vigtigt, at kilen er den rigtige størrelse. Hvis kilen i indlægssålen er for stor, kan det hindre det naturlige rul. Det kan også skabe problemer, da man ikke kan stødabsorberer tilstrækkeligt.

Ergonomisk korrekte sko med god ankelstøtte kan mindske problemer med overpronation. Det er en stor hjælp for kroppen, at skridtene afvikles på sund, naturlig måde.

Underpronation (supination) kan også afhjælpes med indlægssåler og hensigtsmæssige sko.

I samspil med indlægssåler og ergonomiske sko kan øvelser, der styrker de sunde bevægelsesmønstre, hjælpe. Det kan en fysioteraupeut eller en fodspecialist hjælpe med.

Det er vigtigt at få korrekte sko og indlægssåler, hvis man lider af under- og overpronation, da skævheden fra fodstillingen forplanter sig i hele kroppen og kan medføre til alvorlige, kroniske problemer.