> Knyster (Hallux Valgus)

Knyster (Hallux Valgus)

Har du mistanke om, at du er ved at udvikle knyster, eller har du fået konstateret, at du døjer med knyster, men er i tvivl om hvordan du får bugt med lidelsen? Så er du...

Picture of Brian Skaarup
Brian Skaarup

Ortopædiske skomagermester

Hallux Valgus

Indholdsfortegnelse

Har du mistanke om, at du er ved at udvikle knyster, eller har du fået konstateret, at du døjer med knyster, men er i tvivl om hvordan du får bugt med lidelsen? Så er du landet det rigtige sted.

Hallux Valgus, også bedre kendt som knyster ved storetåen, er et af de mest almindelige storetåsproblemer. Din storetå bliver ikke kaldt for storetå for sjov. Det er nemlig den tå, som er designet til at være den største tå, da den skal bære en stor del af din vægt, når du går. Fungerer storetåen ikke korrekt, som knyster er et tegn på, kan det få konsekvenser for dine fødder, knæ, hofter og lænd.

Hallux Valgus forekommer hyppigst hos kvinder end mænd. Faktisk er ni ud af ti med Hallux Valgus kvinder, der døjer med tilstanden i mere eller mindre grad. Tilstanden kan dog også ramme unge mennesker, men risikoen for Hallux Valgus stiger for det meste med alderen. Her kan du læse mere om, hvad knyster egentlig er for en størrelse, og hvad du kan gøre for at forebygge eller behandle knyster.

Book en gratis fodanalyse

Dine fødder er din krops fundament, som bærer dig hver eneste dag. Men hvornår har du sidst fået tjekket dine fødder?

Hvad er knyster (Hallux Valgus)?

Hallux Valgus er den medicinske betegnelse for knyster og betyder skæv storetå. Hallux Valgus er defineret som en fejlstilling af storetåen. Knyster kan kendes ved at storetåen drejer mod de andre tæer, så foden får en spids form. Ved at foden tilspidses, dannes der en benet bule forenden af storetåen. Dette sker ved, at de to knogler på hver sin side af storetåens led kommer til at skabe en vinkel med hinanden. Normalt burde de være en forlængelse af hinanden, men i stedet buler knogleenderne ud fra foden. Ved udviklingen af knyster, følger der ofte en væskefyldt frembuling på indersiden af storetåens grundled. Frembulingen kan kendes ved, at det er en lille væskefyldt sæk, også kaldet slimsæk, som har til formål at ligge over leddet og dermed beskytte mod tryk. Udsættes knoglerne for langvarig tryk fra dit fodtøj, kan konsekvenserne være at slimsækken bliver betændt. Det kan ses ved at slimsækken hæver op. Det er ikke kun til gené for foden, men også en smertefuld oplevelse, hvis du bærer for småt eller forkert fodtøj.

Hvordan opstår Hallux Valgus?

Der findes ikke en fastlagt årsag til, at hvorfor man får Hallux Valgus. Det antages, at der kan være arvelig del, som spiller en rolle for udviklingen af Hallux Valgus, da knyster ofte ses indenfor den samme familie. Har du arvet en fod som er udfladede og meget fleksibel, er du dermed mere tilbøjelig til at danne knyster end andre.

Den hyppigste årsag for at Hallux Valgus opstår eller forværres, er, hvis du i længere tid har haft en forkert fodfunktion. Den forkerte fodfunktion sker ved, at dine fødder hyperpronere, altså vælter indad. Det sker typisk ved, at du bærer upraktisk fodtøj, der presser foden frem, som du gør gennem høje hæle for smalle eller spidse sko. Knyster kan også forekomme hos kvinder gennem graviditet, hvor fødderne ofte hæver op eller bliver bredere.

Hallux Valgus kan også opstå hos børn og unge, hvilket ikke er unormalt. Det er særligt hos piger fra 10-15-års alderen, at tilstanden forekommer. Da 10-15-års alderen er en alder, hvor vækstfasen oftest er størst, er derfor vigtigt at vælge sko, som er flade, stabile og forfodsrummeligt. Her kan den unge med fordel få lavet et individuelt fremstillet indlæg, som kan fastholde fodens struktur, mens han eller hun vokser.

Hvad er symptomerne på knyster?

De første symptomer på knyster er ofte smerter og rødme på siden af storetåens grundled, særligt efter anvendelse af for smalle, små eller spidse sko. Ved vedvarende tryk fra dit fodtøj kan der dannes vabler eller sår på selve knysten. Det er heller ikke unormalt, at hævelse, hård hud eller slimsækken følger med. Når dette tryk fra fodtøjet bliver længerevarende og trykker på denne slimsæk, kan en af konsekvenserne være dannelse af slimsækbetændelse. Kommer storetåen til at ligge over eller mod nabo-tåen, kan der også her udvikle sig trykproblemer. Hvis storetåen kommer til at krydse nabo-tåen, kan det blive svært at finde sko, som er brede nok og som ikke er til gene for foden.

Hvordan behandler man knyster?

Behandlingen af Hallux Valgus har til formål at lette trykket på knysten og de symptomer, som kan være fulgt med. Første skridt til at behandle knyster er oftest at gå i sko, som passer til netop din fod. Dine sko skal nemlig tilpasses til foden og ikke omvendt. Ved at gå i korrekt tilpassede sko, kan du forløse den smerte, der opstår, når knysten gnider sig mod indersiden af skoen. Korrekt tilpassede sko bør være sko, hvor hælen ikke er højere end 4-5 cm, har en bred form og god højde til tæerne. Jo lavere hælen er, jo bedre er det for knysten. Udover valg af sko skal ligtorne og hård hud også behandles. For at mindske presset fra skoen, kan du med fordel også anvende filtpostring til at beskytte knysten. Filtpostring kan også tage det værste af smerterne.

Et speciallavet indlæg kan også have en behandlende effekt. Der findes flere forskellige indlæg, der hver har sin effekt. Døjer du med at din storetå krydser mod de øvrige tæer? Så skal du have fat i et tåskiller-indlæg, som har den funktion, at den kan holde storetåen væk fra de andre tæer. Et andet fordelagtig indlæg er et silikone indlæg, der også er kendt som knystbeskytter. Her sætter man indlægget over knysten, og derved aflaster knysten fra trykket. Hvis du er ung, kan du med fordel bruge natskinner, da du ofte har en betydelig mobilitet i dine led som ung. Natskinner kan nemlig forhindre tab af mobilitet.

Med det rigtige indlæg er det almindeligt at knysten stopper med at vokse eller helt føres tilbage til normal funktion. Hvor lang tid det tager, at få foden Hallux Valgus-fri, afhænger rigtig meget af typen, sværhedsgraden og årsagen til dannelse af knysten. Mobile led og alder spiller også en rolle i behandlingens effekt. Er du i tvivl om hvilke indlæg, der passer i dit tilfælde, så har vi hos Senzone mange års erfaringer med at producere professionelt lavet indlægssåler. Hos Senzone kan du komme forbi og få lavet en gratis fodanalyse. Gennem fodanalysen kan vi sammen udarbejde et individuelt tilpassede indlæg, som passer til lige dit tilfælde.

I svære tilfælde kan det blive nødvendigt med en operation. Hvilken typen af operation og forløbet efter operationen skal foregå, afhænger dog af leddets funktion og fodens udseende. Lider du af slidgigt i leddet, er der dog særlige hensyn, der skal tages, før man opererer.

Hvad kan man selv gøre for at behandle knyster?

Udover at gå i korrekt tilpassede sko og finde indlæg, der passer lige din fod, kan du også selv være med til at forebygge knyster. Det kan du gøre ved at træne dine fødder og dermed også holde dine led mobile. En øvelse, du kan lave, kræver blot et vippebræt. Denne øvelse er multifunktionel, da den ikke blot hjælper dig med at styrke fodens og tæernes muskler, men også din balance, benmuskler og ankelmuskler. Først skal du placere dig på balancebrættet med let bøjede knæ og begge fødder parallelt med hinanden. Har du problemer med balancen, kan du finde noget, at støtte dig til, når du stiller dig på brættet og balancerer. Denne øvelse gentages to gange á 30 sek. med en lille pauses mellemrum. Derefter lav øvelsen uden at støtte dig til noget.

🎄 Bliv klar inden juleferien.. 🎄

Gratis fodanalyse

Undgå ventetid. Book nu.