> Hvad er hulfod?

Hvad er hulfod?

Fødderne er en af de vigtigste dele af vores krop. Hvis du tænker over det, så er det lige præcis dine fødder, som møder allermest modstand, og som skal bære på allermest vægt i løbet...

Picture of Brian Skaarup
Brian Skaarup

Ortopædiske skomagermester

Hulfod

Indholdsfortegnelse

Fødderne er en af de vigtigste dele af vores krop. Hvis du tænker over det, så er det lige præcis dine fødder, som møder allermest modstand, og som skal bære på allermest vægt i løbet af din hverdag, og de aktiviteter som du dyrker i løbet af dagen. Derfor er det også rigtig vigtigt, at dine fødder har det godt, og at de behandles så godt som muligt ved eventuelle smerter og problemer. Fødderne kan nemlig have lige så ondt, som resten af kroppen, men ofte så giver vi dem ikke lige så meget opmærksomhed og behandling, som hvis vi har ondt andre steder. Og det er et problem. For smerter eller sygdomme i fødderne, kan nemlig være med til at påvirke resten af din krops velbefindende og dermed også hele dit helbred. Derfor er det rigtig vigtigt at være opmærksom på ændringer i dine fødder, men også på smerter som du måske altid har haft, men som du ikke har tænkt kunne behandles eller gøres noget ved. Der er nemlig mange flere muligheder for behandling og lindring af smerter, end du måske lige går og tror. Derfor kan du også med meget få ændringer og midler gøre din hverdag bedre og slippe for smerter, som er forårsaget af problemer i fødderne.

Hvad er hulfod?

Hulfod er en lidelse i fødderne, som mange danskere døjer med. Måske kender du til lidelsen platfod. Platfod er en nedsunket svang, som betyder, at hele foden belastes, når du går. Hulfod kan forstås som den modsatte lidelse, og kendetegnes altså dermed også ved at have præcis det modsatte udseende. Hulfod ses nemlig ved, at svangen på din fod er højere og dybere end normalt. Dermed kan man også forestille sig, hvad denne lidelse kan gøre ved dine fødder og din gang. Det er nemlig sådan, at når du går på dine fødder, og er hulfodet, så bliver fødderne ikke belastet på normal vis. Derimod overbelastes dele af foden ekstra meget, da svangen er for høj til at udligne belastningen af foden. Dette kan være meget smertefuldt og have store konsekvenser for resten af din krop, da hulfod blandt andet kan være med til at ændre i din gang, og overbelaste dele af kroppen unødvendigt.

Hvorfor får man hulfod?

I mange tilfælde er hulfod en medfødt lidelse. Det vil sige, at du fra start af har været født med en højere svang end normalt. Er lidelsen medfødt vil hulfod ofte ikke forværres gennem livet, men lidelsen kan stadig godt give problemer og smerter, hvis det ikke behandles. Dog ses problemer med smerter ikke særligt ofte i situationer, hvor hulfod er medfødt. Dette skyldes, at lidelsen ikke er forårsaget af muskel og nerve sammentrækning, men at foden bare er dannet i denne form, og derfor ikke forværres eller trækkes sammen i løbet af livet. Der kan dog opstå tilfælde af forværring af lidelsen, selv den er medfødt, og derfor er det vigtigt at få undersøgt sine fødder, hvis man har mistanke til at der kunne være noget galt.

Hulfod kan også komme som følge af nerve- og muskellidelser. I disse tilfælde vil lidelsen forværres. Det vil sige, at de muskler og nerver der trækker sig sammen i foden og danner denne skarpe vinkel i svangen, vil blive ved med at trække sig sammen og gøre svangen dybere og dybere. I disse tilfælde kan det komme til at gøre meget ondt i fødderne og i resten af kroppen, hvis ikke det behandles. Smerterne fra hulfod vil ofte vise sig som belastning af hælen og forfoden, som vil komme til at bære hele kroppens vægt, på en skæv og utilstrækkelig måde. Også mellemfoden vil ofte blive belastet, og dette kan være med til at give både slemme smerter i fødder, ben og ryg, men også ændret stilling af tæerne, som kan være ubehagelig.

Book en gratis fodanalyse

Dine fødder er din krops fundament, som bærer dig hver eneste dag. Men hvornår har du sidst fået tjekket dine fødder?

Hvordan behandles hulfod?

Hulfod kan heldigvis behandles både af professionelle, men der er også ting, som du selv kan gøre ved lidelsen, så den kan udbedres og smerterne lindres. Nogle af de følger der er af hulfod, kan være udvikling af hammertæer og slidgigt, som følge af mange års forkert belastning af foden. Det bedste råd der gives til det man selv kan gøre ved sine smerter og problemer med hulfod, er at man sørger for at mærke efter, hvilke aktiviteter man laver som giver smerter i fødderne. Det kan være man dyrker motion med stor belastning af fødderne som løb, fodbold eller håndbold. Disse former for aktiviteter kan være hårde ved fødderne, hvis ikke man har den optimale støtte, og derfor anbefales det, at man ved smerter i disse aktiviteter, finder andre måder at få motion på. Nogle gode forslag til motion som kan være en del mindre belastende for fødderne, er motionsformer som svømning, yoga og pilates. Også cykling kan være et godt alternativ til motion, hvor der ikke er lige så meget belastning af fødderne. Det vigtigste er dog, at man husker at stoppe med aktiviteter, der udløser smerterne i fødderne.

Anden behandling som findes hjælpsom ved lidelser som hulfod, er at gå til fysioterapi, som kan være en terapiform, der kan hjælpe med at afslappe muskler og nerver i de områder, hvor der spændes for voldsomt i foden. Det kan være med til at lindre de smerter man oplever ved hulfod og gøre hverdagen nemmere. Fysioterapi er en form for smertelindrende behandling, som gives gennem massage og øvelser, der kan være med til at finde frem til de steder, hvor der er problemer i muskler og led. På denne måde kan fysioterapien afhjælpe nogle af de værste smerter, man kan opleve ved hulfod, men den kan dog i dette tilfælde ikke stå alene som behandlingsform. Den er dog anerkendt som del af behandling af hulfod, og bør benyttes i forbindelse med indlægssåler, som er en af de vigtigste dele af behandlingen af hulfod.

Massagebolde

199 kr.

De to bløde massagebolde fra Senzone øger din blodcirkulation ved brug og frigiver dermed affaldsstoffer i kroppen. Du får to bolde til kun 199 kr. Med fri fragt og hurtig levering.

Behandlinger af hulfod med indlægssåler

Den mest anbefalede behandlingsform til hulfod, er at benytte sig af indlægssåler i sine sko. Med indlægssåler beskytter man nemlig foden mod den overbelastning, som der sker i løbet af dagen når man går, løber og dyrker anden motion. En af de indlægssåler som anbefales, er Senzones personlige indlæggssål, som laves ud fra en 3D scanning af dine fødder. Dermed er sålen tilpasset lige præcis dine fødder, og kan dermed aflaste dine fødder der, hvor de har brug for det. Disse såler kan med garanti være med til afhjælpe smerter i forbindelse med hulfod, men det er altså ikke det eneste, som de kan hjælpe med. Har du andre smerter i fødderne eller andre lidelser, som er med til at påvirke din gang eller dine andre aktiviteter i hverdagen, så vil 3D scanningen finde dem, og dermed lave en sål der passer lige præcis til de problemer, som du måtte opleve. Disse såler kan også være med til at gøre det muligt at dyrke mere belastende sportsgrene som fodbold og løb, da de ved at aflaste fødderne, vil kunne fjerne de smerter og problemer, der måtte opstå igennem disse sportsgrene. Det anbefales altså stærkt, at man får undersøgt disse indlægssåler, således at man hurtigt og effektivt kan få lindring af sine smerter, behandling af sine problemer og dermed så hurtigt som muligt kan komme tilbage til sin normale hverdag og nyde livet uden smerter.